ПОТЪВАНЕ В СЕНКИТЕ


      Една магнетична книга, чийто художествен свят е разположен на границата между съня и реалността... Шестдесет и едно описания на човешки образи, душевни състояния, житейски модели и кътчета от Виена - всички свързани с един основен персонаж, някой си Фердинанд Алт, второ "Аз", маска или пък по-вярната същност на самия автор. Творбата на Андре Хелер не е нито роман, нито по-дълъг разказ; тя представлява магически опит да се проникне чрез словото в невидимата, сенчеста страна на човешкото съществуване, да се хвърли закратко слънчев лъч върху лицата, предметите и пейзажа, които те заобикалят, но често убягват на вниманието ти в суматохата на делника.

      Фердинанд Алт е странен тип - роден е в Боливия, но живее във Виена; по професия е композитор, но се препитава като акордьор на пиана; готов е да се влюби в първата срещната жена с червени коси и красиво лице, но не го прави, защото има способността бързо да се разочарова; обича неистово Виена и жителите й, но излъчва хлад и сдържаност. Това е типът на интелигентния и леко резигниран съзерцател, какъвто често срещаш из виенските кафенета - мисля си за стария Петер Алтенберг...

      Героят на Хелер обитава най-вече спомените и размишленията си; той обича това свое състояние на безучастност, на привидна пасивност, на вътрешно оживление и външна безизразност; той е влюбен поравно в живота и в смъртта - защото всяка раздяла, всяко разочарование, всяко незаситено желание е за него една малка, болезнено-сладка смърт. Завръщането към детството в мислите, играта с полузабравени образи и случки, които трябва да си доизмисляш - това е стихията на Фердинанд Алт. От неговите нощни странствания, еротични приключения, от мечтите и фантазиите му постепенно се изписва картината на днешна Виена - тайнствена, карнавална, мъчителна и прекрасна.

      Виенчанинът Андре Хелер владее до виртуозно съвършенство литературния език. Фразата му е така замайваща, така неочаквана, че те кара да поспреш и да й се насладиш. Към всички други негови авантюри се прибавя и фойерверковото приключение със словото, илюминацията на думите...

      Най-голямо удивление Хелер предизвиква обаче със своите "хепънинги" - преди години той осъществи в Барселона идеята си за "театър на огъня": под звуците на музика запали в пристанището няколко стари кораба, и това "шоу" бе излъчено по телевизията в много страни. Сам Андре Хелер се смята за "акционист" - неговата цел е художествената "акция", която трябва да привлече вниманието на публиката върху неочаквани и провокиращи "естетически преживявания", да предизвика съучастие и емоционално освобождаване.

      Преди още да сме потънали в дълбоките сенки.
© Венцеслав Константинов, 2010

| top | home | e-mail |

Created: 21.03.2010
 WEB Design © DarlSoft Workshop