ВОЛФГАНГ ХИЛДЕСХАЙМЕР (1916-1991)

е немски поет, белетрист, художник, драматург и автор на радиопиеси. Роден е в Хамбург в еврейско семейство. Младежките си години прекарва в Холандия и Манхайм, пребивава в Англия и Палестина, където родителите му емигрират през 1933 г., след като на власт в Германия идва Хитлер. Хилдесхаймер следва живопис и графика в Лондон. По време на войната служи в английската армия и участва като преводач в Нюрнбергския процес. От 1952 г. се установява в Швейцария като писател на свободна практика, става член на Немската академия за език и литература в Дармщат и на литературното сдружение "Група 47".
          Литературния си път Волфганг Хилдесхаймер започва с гротескни сатирични разкази, насочени срещу морала на немския дребен буржоа - "Безмилостни легенди" (1952). Публикува романа "Раят на фалшивите птици" (1953) и сборниците с разкази "Отнасям сова в Атина" (1956) и "Напразни записки" (1963). Насочва се към драмата и си създава име като автор на поредица от пиеси в стила на "театъра на абсурда". Голям интерес предизвиква романът му "Тинсет" (1965), изграден като асоциативна поредица от истории, които анализират нарушеното самосъзнание на съвременния човек. Следват романът "Мазанте" (1973) и романизираната биография "Моцарт" (1977).
          За творчеството си Волфганг Хилдесхаймер е отличен с наградата "Рудолф Александер Шрьодер" на град Бремен (1966), престижната литературна награда "Георг Бюхнер" (1966) и "Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства" (1982).      © ВЕНЦЕСЛАВ КОНСТАНТИНОВ