МИХАЕЛ ШАРАНГ (р.1941)

е австрийски поет, белетрист, есеист и автор на радиопиеси, роден в Капфенберг, Щирия в работническо семейство. Следва философия, история на изкуството и театрознание във Виенския университет и защитава докторска дисертация върху драмите на Роберт Музил.
          През седемдесетте години Михаел Шаранг публикува политически и социално ангажирани романи и есета, като се стреми с помощта на литературата да промени обществените порядки. Издава сборник с поетическа проза (или: прозаична поезия) под заглавие "Край на разказването и други разкази" (1970), в който е включен текстът "Отговорният уволнява безотговорния" - този текст дава основата на телевизионен филм. Писателят публикува също сборник с есета "За еманципацията на изкуството" (1971), романа "Чарли Тракторът" (1973), прозаичния сборник "Все някой трябва да се подчинява" (1973) и романите "Синът на един земеделски работник" (1976) и "Човек на живота" (1979). В 1978 г. Михаел Шаранг напуска Австрийската комунистическа партия, чийто член е бил в продължение на половин десетилетие. Смята, че литературата трябва да взима страна, но да не бъде партийно-политическа. Той е от малцината творци на австрийския литературен авангард, който плодотворно съчетава в произведенията си езикова и социална критика, теория на медиите и фактография. Шаранг живее като писател на свободна практика във Виена и Ню Йорк.
          За творчеството си писателят получава редица отличия, между които поощрителната "Награда за литература на град Виена" (1965 и 1976), "Литературната награда на град Клагенфурт" (1970), "Австрийската почетна награда за литература" (1996) и "Литературната награда на провинция Щирия" (2000).      © ВЕНЦЕСЛАВ КОНСТАНТИНОВ