АНДРЕ ХЕЛЕР: ПОТЪВАНЕ В СЕНКИТЕ

Венцеслав Константинов


      Ето една магическа книга, чийто художествен свят е разположен на границата между съня и реалността... Тук намираме шестдесет и едно описания на човешки образи, душевни състояния, житейски модели и кътчета от Виена - всички свързани с един основен герой, някой си Фердинанд Алт, второ "Аз", маска или пък по-вярната същност на самия автор. Книгата на Андре Хелер не е нито роман (както неточно се оповестява), нито по-дълъг разказ; тя представлява един магически опит да се проникне чрез словото в невидимата, сенчеста страна на човешкото съществуване, да се хвърли за кратко слънчев лъч върху лицата, предметите и пейзажа, които ни заобикалят, но често убягват на вниманието ни в суматохата на делника.

      Фердинанд Алт е странен тип - роден е в Боливия, но живее във Виена, по професия е композитор, но се препитава като акордьор на пиана, готов е да се влюби в първата срещната жена с червени коси и красиво лице, но не го прави, защото има способността бързо да се разочарова, обича неистово Виена и жителите й, но излъчва хлад и сдържаност. Това е типът на интелигентния и леко резигниран съзерцател, какъвто често ще срещнеш из виенските кафенета - мисля си за стария Петер Алтенберг...

      И героят на Андре Хелер живее повече в спомените и мислите си; той обича това свое състояние на безучастност, на привидна пасивност, на вътрешно оживление и външна безизразност; той е влюбен поравно в живота и в смъртта - защото всяка раздяла, всяко разочарование, всяко незаситено желание е за него една малка, болезнено-сладка смърт. Завръщането към детството в мислите, играта с полузабравени образи и случки, които трябва да си доизмисляш - за кой ли път! - това е стихията на Фердинанд Алт. От неговите нощни странствания, еротични приключения, от мечтите и фантазиите му постепенно се изгражда картината на съвременна Виена - тайнствена, карнавална, мъчителна и прекрасна.

      И тук трябва да се каже, че виенчанинът Андре Хелер владее немския език до виртуозно съвършенство. Фразата му е така замайваща, така неочаквана, че те кара да спреш и да й се насладиш. Дори бих казал, че към всички други авантюри в тази книга се прибавя и приключението на словото, илюминацията на думите...

      Андре Хелер е едно от най-спорните и най-дръзки явления в днешния австрийски културен живот. Той е едновременно поет и драматург, композитор и певец, художник и режисьор, играе в театъра и киното, още през осемдесетте години на XX век бе записал петнадесет дългосвирещи плочи със свои изпълнения, участва в концерти и литературни четения по целия свят.

      Но най-голяма сензация предизвиква със своите "хепънинги" - преди години Андре Хелер осъществи в Лисабон идеята си за "театър на огъня": под звуците на музика той запали в пристанището няколко стари кораба, и това "шоу" бе излъчено по телевизията в много страни. Сам Андре Хелер се смята за "акционист" - неговата цел е художествената "акция", която трябва да привлече вниманието на публиката върху неочаквани и провокиращи "естетически преживявания", да предизвика активно съучастие и емоционално освобождаване.

      Популярен, но приеман и отхвърлян поравно, Андре Хелер си спечели името на ексцентрик. До днес е публикувал десетки книги с поетични и песенни текстове, рисунки и афоризми. Сред тях има и сборник с разкази, озаглавен "Дим да ме няма!" (1979). Една от книгите на Андре Хелер - "Потъване в сенките" (1987) - е всъщност първата му по-голяма прозаична творба: една магическа, фойерверкова и много лична книга.

Wenzeslav Konstantinov, André Heller: Schattentaucher
- In: сп. "Книгосвят", София, 5 юли 1988.© Венцеслав Константинов, 1988

| top | home | e-mail |

Created: 26.06.2009
 WEB Design © DarlSoft Workshop