ХОРСТ БИНГЕЛ (1933-2008)

е немски поет, белетрист, есеист, публицист и график, роден в Корбах, Хесен в семейството на учител. Изучава книжарска професия, а после следва живопис и скулптура.
          В 1956 г. Хорст Бингел публикува първата си стихосбирка "Малкият Наполеон". Работи като редактор в различни културни издания и става инициатор за създаването в 1965 г. на издателство "Хайнрих Хайне", което си поставя за цел чрез публикуването на лявоанархистична литература да шокира западногерманското общество - издателството фалира в 1970 г. Меланхолично обагрените стихове на Бингел, сътворени с ненатраплив сбит и изразителен език, са изпълнени със скрита ирония към събитията на деня - книгата "На гости върху котвената верига" (1960). Основните теми на поета са градът, любовта, природата, политиката и обществото. Голям читателски интерес предизвиква стихосбирката му "Търси се Хитлер" (1965), която се занимава не толкова с "преодоляването на миналото", колкото с проясняването на западногерманската действителност. Следващата му поетическа книга е "Песен вместо цимент" (1975). Поетът се установява да живее във Франкфурт на Майн.
          Хорст Бингел изисква от писателя да провокира всеки обществен строй, изграден въз основа на идеология и така застъпва позициите на "третия път" в политиката. "Пиша, защото вярвам в промяната на света чрез литературата", заявява поетът.      © ВЕНЦЕСЛАВ КОНСТАНТИНОВ