ВОЛФРАМ ФОН ЕШЕНБАХ (ок.1170-ок.1220)

е най-големият епически поет на немското Средновековие. Той произхожда от обеднял рицарски род от Бавария, но е живял като странстващ поет из замъците на свои почитатели. От 1204 г. пребивава в двора на покровителя си, ландграфа на Тюрингия, където се среща с Валтер фон дер Фогелвайде и двамата провеждат прочутото поетическо състезание в замъка Вартбург. После поетът дълго време живее в Щирия и накрая се завръща в родината си.
          Волфрам фон Ешенбах създава изпълнения с религиозни и философски размисли стихотворен епос "Парцифал" (1200-1210), съдържащ 28,840 стиха. В този монументален рицарски роман, изграден по образеца на френския дворцов поет Кретиен дьо Троа, Волфрам фон Ешенбах свързва християнското учение за душевното спасение с нравствения кодекс на немското рицарство. Героят Парцифал кръстосва света, преживява битки и приключения и чрез страдание израства духовно, като преминава през различни степени на познанието в търсене на Свещения Граал - чашата, която според преданието е съхранила последните капки кръв на Исус Христос. Мъките на Парцифаловия чичо, пронизан от отровно копие в слабините, посочват на рицаря пътя към добродетелта, повеляващ смирение, любов и милосърдие. Накрая героят се завръща при любимата си съпруга, решен да служи поравно на Бог и на света.
          Освен това Волфрам фон Ешенбах е автор на новелата в стихове "Вилехалм" (1209) и на два строфически фрагмента "Титурел", в които доразвива една от сюжетните линии на "Парцифал" с пространни разсъждения за силата на любовното чувство: "Ах, Любов! И този без очи те вижда, макар и сляп да е! Любов, безброй са твоите образи, и даже всички пишещи накуп не биха смогнали да предадат в слова коя си ти, каква си и какви са твоите пътища!" Волфрам е оставил и девет съкровени "песни за любовта" (Minnelieder), в които - за разлика от тогавашните схващания - прославя съпружеската любов. Сред тях са и пет от най-значимите немски средновековни "алби" - утринни песни, които нощната стража пее, за да предупреди тайните влюбени, че настъпва денят и е време да се разделят.
          "Парцифал" на Волфрам фон Ешенбах е дал сюжета на последната музикална драма на Рихард Вагнер "Парсифал" (1882). Самият Волфрам се появява като образ в ранната Вагнерова опера "Танхойзер" (1845), както и в "Нюрнбергските майстори-певци" (1867). В чест на поета баварският окръг Мителфранкен учредява през 1980 г. културната награда "Волфрам фон Ешенбах".      © ВЕНЦЕСЛАВ КОНСТАНТИНОВ