РАЛФ РОТМАН (р.1953)

е немски поет и белетрист, роден в Шлезвиг. Израства в Оберхаузен, Рурската област. След като изучава зидарство, прави опити в различни професии: става шофьор на такси, печатар, санитар, готвач.
          Първата стихосбирка на Ралф Ротман "Драскотини" (1984) излиза под редакторското ръководство на поета Кристоф Мекел и го изявява като творец с ярък и самобитен талант. Темите на тези стихове - житейски ситуации в дребнобуржоазна или пролетарска среда, приглушени бунтове, опити за бягство и самота - стават основа и на много от по-късните романи на Ротман. В следващите години той публикува стихосбирката "Молитва сред развалини" (2000), която го утвърждава като поет с деликатни художествени сетива и дълбока социална чувствителност, подхранена от спомените за детството. Писателят се установява да живее в Берлин.
          Творчеството на Ралф Ротман е отличено със значими литературни награди, между които "Херман Ленц" (2001), "Вилхелм Раабе" на град Брауншвайг (2004), "Хайнрих Бьол" на град Кьолн (2005) и "Макс Фриш" на град Цюрих (2006).      © ВЕНЦЕСЛАВ КОНСТАНТИНОВ