ЖИВОТЪТ Е МОРЕ

Венцеслав Константинов


                                                                  "Испански морски новели", съставител Румен Стоянов,
                                                                  Книгоиздателство "Георги Бакалов", Варна, 1981 г.


      Едно от странните неща, които узнаваме от този сборник, е че океанът почти отсъства в новелистиката на една прастара морска страна като Испания. Дори обръгналият в битките с водната стихия испанец сякаш суеверно се бои да не разгневи Посейдон чрез словесно разточителство. Той гледал час по-скоро да премине водната преграда и се озове в "отвъдния свят", в мечтаното Елдорадо с купищата злато, дивните растения, пищните градове, странните животни, невъобразимите царства, нечуваните езици и невижданите обичаи. Бързал да се озове в рая. За всичко това вещо и увлекателно разказва в предговора си Румен Стоянов - самият той е бил там.

      А книгата неистина съдържа морски новели. Познаваме номера от тази поредица, където "водата" присъства само символично или като многословие. Но Румен Стоянов е намерил и сили, и време да подбере само творби, в които морето е действена среда, поле на сражение или на честта, арена на любовта и страданието, на живота и смъртта. За да се справи с библиотечната ни оскъдица, той е трябвало да набави десетки книги, да пише писма (вместо стихове), да благодари на автори и издателства, да изчете безброй страници - хубави и лоши. И го е сторил с насладата и чувството за отговорност на родения книжовник. Но затова пък в сборника ще открием произведения не само на световноизвестни писатели като Пио Бароха, Мигел Делибес, Ана-Мария Матуте, но и много непознати, специално издирени имена. Особено силен, запомнящ се, е разказът на Франсиско Алеман Саинс "Огън в Средиземноморието", в който на границата между реалността и мечтата изниква гротесковият образ на Хайнрих Шлиман, откривателя на древната Троя. Тук, а и в други новели, Румен Стоянов е отново майсторът-преводач, който не се укротява, докато не изрови или изкове нужната му дума, дори при угрозата да се справи за това с някой редактор, любител на словесната сухоежбина.

      И ето, оказва се, че "морската тема" никак не стеснява художествеността на един сборник, стига той да е съставен умело. А може би наистина е "повече вярно, отколкото банално" популярното твърдение, че "животът е море"...


- в-к "Пулс", София, бр. 46, 17 ноември 1981 год.© Венцеслав Константинов, 1981

| top | home | e-mail |

Created: 04.03.2004
 WEB Design © DarlSoft Workshop